Aanschaf

Voor u tot de aanschaf overgaat van een kitten raad ik u aan om eerst veel te lezen over katten en hun verzorging en het ras dat u denkt te willen aanschaffen. Verder is het belangrijk dat u voor uzelf de volgende vragen beantwoordt:

 1. Heeft u tijd voor een kat?
 2. Als de kat extra verzorging nodig heeft, heeft u dan de tijd en het geld om de kat deze te geven?
 3. Past het ras dat uw voorkeur heeft, bij u en uw gezin?
 4. Realiseert u zich dat u verantwoordelijk voor de kat bent zolang deze leeft, een kat kan wel 18 jaar oud worden.
 5. Gezondheid

Heeft u tijd voor een kat?
Indien u per dag meer dan 2 of 3 uur of zelfs meer weg bent, is het verstandiger en voor de kat vriendelijker om er niet één maar twee aan te schaffen. U kunt ze tegelijkertijd aanschaffen of met een tussenpauze van enkele weken. Wij zijn geen voorstander om de katten vrij buiten te laten lopen. In de huidige maatschappij zijn er teveel gevaren voor hen. Denk daarbij aan :

 1. kans op vergiftiging (met opzet, of per ongeluk)
 2. kans op een ongeluk (auto, fiets, brommers, ergens vanaf/uit vallen)
 3. kans op mishandeling
 4. weglopen of verdwalen
 5. per ongeluk opgesloten zitten in een schuur of garage van iemand anders
 6. ik wil niet dat mijn kat overlast veroorzaakt bij andere (poepen/plassen in andermans tuin).
 7. vechtpartijen met andere katten
 8. verwond of doodgebeten worden door een hond
 9. dodelijke ziektes oplopen van zwerfkatten zoals fiv en felv
 10. ontvreemding

Er zijn goede opties op uw kat veilig buiten te laten, zoals uw tuin afzetten, een kattenren en ook een tuigje.

Als de kat extra verzorging nodig heeft, heeft u dan de tijd en het geld om de kat deze te geven?
Een kat heeft goede verzorging nodig, goede voeding, jaarlijkse inentingen en soms kunnen ze ziek worden, net als u, en hebben ze medische verzorging nodig. Heeft u dan de tijd om uw kat te verzorgen, of bent u de hele dag van huis? Zullen extra kosten (soms erg hoog, meer dan honderd euro) geen bezwaar zijn als dit voorkomt? Wellicht is het verstandig om de kat te verzekeren.

Past het ras dat uw voorkeur heeft, bij u en uw gezin? Denk goed na over het karakter van de kat van uw voorkeur. En het onderhoudt van de vacht. En past dit dan in uw gezin? Als u wel een kat met langhaar wilt, maar niet het onderhoud van een bijvoorbeeld een Pers, misschien is dan een halflangharige kat als de Turkse Angora iets voor u.

Realiseert u zich dat u verantwoordelijk voor de kat bent zolang deze leeft, een kat kan wel 18 jaar oud worden. Een kitten is snel een volwassen kat, en met de huidige verzorging kan een kat een respectabele leeftijd bereiken. Realiseert u zich dat een kat voor het leven is, niet iets wat u weer weg doet als hij niet meer past in uw leven of interieur (dit gebeurd!). De kat is afhankelijk van u en u bent verantwoordelijk voor een goed leven van de kat.

Overgaan tot de aanschaf.
Als u dan zover bent dat u vastgesteld heeft van welk ras u een kitten wilt, dan kunt u gaan bellen met een fokker en informeer naar kittens, opvoeding, omgeving en prijs. Ga nooit op één dag naar verschillende fokkers zonder u te wassen en te verkleden, zonder dat u het wilt kunt u iets over kunnen brengen waar de andere kittens ziek van worden. Kittens (net als baby's) zijn bijzonder kwetsbaar en elk huis, ook het uwe, heeft zijn eigen 'milieu'.

Verder bent u verantwoordelijk voor welk kitten u kiest, niet de fokker, niet de vereniging, alleen u. Let op of de omgeving waar het kitten woont schoon is, zien alle katten er gezond uit? Hebben de katten geen vieze ogen, vieze neuzen, niesen ze niet?(niesziekte of pas ingeënt) Hebben ze schone oren?(oormijt) Zijn hun kontjes schoon en niet nat? (kan op diaree wijzen). Let ook op dat op de dag dat u uw kitten gaat halen deze een gezonde indruk maakt en geen van bovengenoemde symptomen heeft, want dan is het beter dat het kitten nog even bij de fokker blijft tot het beter is. Een verhuizing is een hele gebeurtenis voor een kitten, en dit kan tot stress leiden, wat weer de weerstand verlaagt, dus uw kitten vatbaarder is voor ziektes.

Prijs en afspraken.
Dit geeft nogal eens wrijving omdat dit niet goed afgesproken wordt. De koopovereenkomst is een overeenkomst tussen de fokker en de nieuwe eigenaar. Spreek ook altijd een prijs af. De prijs die u afspreekt is voor een kitten van 12 weken of zoveel ouder als de fokker wenst, nooit jonger dan 12 weken. Het kitten is volledig ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte, 2 maal ontwormd en wordt aan u geleverd inclusief inentingsboekje en stamboom (dit kan wel eens wat later worden). Verder is het goed om met de fokker door te praten wat zijn of haar oplossing is als uw kitten dood gaat voor het, zeg een jaar is. De fokker heeft er zijn uiterste best voor gedaan om u een gezond kitten te leveren, daar moet u van uitgaan. Maar helaas zijn niet alle lichamelijke onvolkomenheden aan de buitenkant te zien of te beluisteren. Het blijft levende have. Uiteraard is de aanschaf van een kitten een leuke en plezierige zaak en misschien denkt u dat het bovenstaande wat zwaar op de hand is. Maar buiten dat het heel leuk is, is het ook een hele serieuze en verantwoordelijke zaak. En om het leuk te houden in de toekomst voor u en uw kat, vind ik dat u hier goed over na moet denken.

Gezondheid
Vraag de fokker naar de testen en of u ze mag inzien! De belangrijkste gezondheidstesten zijn HCM en PKD echo en de FIV / FeLV test. Laat u niet wijsmaken dat deze problemen niet kunnen voorkomen bij een bepaald ras! Deze ziektes komen in elk ras voor helaas. De fokkers die hier wel op testen zijn zich daarvan bewust en zullen er alles aan doen om dit te voorkomen.

X

Please respect our terms!

All content and images are owned by Cattery Havvanur. If you would like to use any....please ask.