Ras informatie

De geschiedenis van de Turkse Angora
De Turkse Angora heeft zijn naam te danken aan de Turkse hoofdstad Ankara, die vroeger de naam Angora droeg. Het is een van de oudste kattenrassen, en misschien zelfs het oudste halflangharige kattenras. Vreemd genoeg komt het ras pas de laatste tijd weer wat in de schijnwerpers. Het zijn dan ook bijzonder mooie katten met een intelligente uitstraling. Ze worden in veel verschillende kleuren gefokt, maar effen wit is de oorspronkelijke kleur. Men denkt dat de eerste Turkse Angora's aan het begin van de 17e eeuw door Italiaanse kooplieden uit het land van herkomst naar Europa zijn gebracht. Omdat ze er zo luxe uitzagen werden ze vaak als kostbaar geschenk aangeboden aan hooggeplaatste en adellijke personen. Aan het einde van de 19e eeuw begon men de Turkse Angora te kruisen met andere katten en de dieren die daaruit ontstonden, bleken een nog luxere uitstraling te hebben. 

Deze kruisingen verdrongen langzaam maar zeker de Turkse Angora's van hun vrijwel onaantastbare positie. Ze raakten steeds meer op  de achtergrond en het had weinig gescheeld of ze waren bijna uitgestorven. Tussen 1910 en 1920 kende het ras een historisch dieptepunt.

 
In de dierentuinen van Ankara en Istanbul probeerde men het ras voor uitsterven te behoeden. Ze mochten niet meer naar het buitenland worden geëxporteerd. In de jaren 50 bemachtigden enkele Amerikanen exemplaren die de stamouders werden van het huidige bestand. De eerste importen betroffen overwegend witte katten. Hieruit kwamen uiteraard ook gekleurde nakomelingen. Zowel in de Verenigde Staten als later in Europa werd eerst de witte variëteit erkend, later volgde ook de erkenning van de gekleurde versie.Door middel van een fokprogramma dat uitgevoerd werd door

Verzorging 
De vacht neigt niet tot klitten en is met een minimum aan verzorging in een goede conditie te houden. Over het algemeen zijn Turkse Angora's zoals de meeste katten bijzonder zindelijk en schoon op zichzelf en is een wekelijkse kambeurt met een grove kam of borstel voldoende om de vacht in goede conditie te houden. In de zomer hebben ze betrekkelijk weinig vacht. Alleen de staart blijft redelijk vol.

Karakter
Turkse Angora's zijn actieve, extroverte katten met een uitgesproken sociaal karakter naar mensen toe. Hun intelligentie komt tot uitdrukking wanneer ze ergens hun zinnen op hebben gezet, in korte tijd weten ze deuren en keukenkastjes te openen. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig, alles wat het huis binnenkomt wordt uitgebreid besnuffeld en gekeurd. Ze zijn speels en ondernemend. Katten van dit ras zijn zeer gesteld op menselijk gezelschap en hebben soms de neiging zich te binden aan een persoon in het bijzonder. Ze geven veel aandacht en liefde, maar ze verwachten van u een even grote toewijding. Over het algemeen kunnen ze uitstekend opschieten met andere katten en ook de omgang met honden stuit zelden op problemen. Omdat ze een eerlijk en evenwichtig karakter hebben kunnen ze het normaal gesproken goed vinden met kinderen. Als ze echter te grof of ruw behandeld worden, laten ze dit zeker weten, al zullen ze de kinderen niet rancuneus bejegenen.

X

Please respect our terms!

All content and images are owned by Cattery Havvanur. If you would like to use any....please ask.